FORMATOR

PROGRAMUL DE FORMARE PROFESIONALA: FORMATOR

Asistent Relatii Publice

Tipul programului: Perfectionare
Codul COR al ocupatiei: 242401

Conform Standardului Ocupational Formatorul este specialistul in formare care proiecteaza, deruleaza, evalueaza si revizuieste activitati teoretice / practice si / sau programe de formare si dezvoltare a competentelor profesionale, derulate in institutii specializate sau la locul de munca.
Totodata Formatorul este:
– conceptor al programelor/stagiilor de formare, pe baza documentelor normative in vigoare, a standardelor ocupationale/de pregatire profesionala si a nevoilor unui anumit sector sau domeniu de activitate – inclusiv al celui de formare a formatorilor.
– proiectant al programelor/stagiilor si al activitatilor de formare, pe baza identificarii nevoii si cererii de formare dintr-un anumit sector sau domeniu de activitate.
– organizator al programelor/stagiilor de formare, asigurand toate conditiile necesare desfasurarii optime a acestora.
– facilitator al procesului de invatare si de dezvoltare prin crearea de situatii de invatare adecvate dezvoltarii competentelor profesionale care se constituie in tinte ale formarii.
– evaluator al competentelor efectiv formate sau dezvoltate la participantii la formare, precum si al propriei prestatii ca formator.
– evaluator al programelor/stagiilor de formare, atat al celor proprii, cat si al programelor/stagiilor de formare propuse spre evaluare in vederea autorizarii.
– persoana care invata pe tot parcursul carierei profesionale, dezvoltandu-si permanent competentele de formator.

Cursantii vor avea la sfarsitul derularii programului de formare competente profesionale de a elabora, planifica si implementa proiecte de succes conform Standardului Ocupational pentru ocupatia FORMATOR (cor COR 240401) dupa cum urmeaza:
1. Pregatirea programului/stagiului de formare;
2. Pregatirea formarii practice;
3. Realizarea activitatilor de formare;
4. Evaluarea participantilor la formare;
5. Evaluarea programului/stagiului de formare;

Studii necesare: superioare absolvite.

Durata programului- 70 ore din care:
– 40 ore pregatire teoretica;
– 30 ore pregatire practica.

Numarul de participanti pe grupe de formare:
– 28 participanti la pregatirea teoretica;
– 14 participanti la pregatirea practica.

Forma de evaluare:
– initiala;
– pe parcurs;
– finala;
– de urmarire.

Dotarile prevazute in programa de pregatire:
a) pentru pregatirea teoretica: laptop; video proiector Benq Dlp Texas Instruments; ecran de proiectie; 2 flipchart-uri; 35 scaune; camera video; coli flipchart; manualul de curs.
b) pentru pregatirea practica: laptop; video proiector Benq Dlp Texas Instruments; ecran de proiectie; 2 flipchart-uri; 35 scaune; camera video; coli flipchart; caietul cursantului.

Formatori:
– Prof. Univ. Dr. Hab. Antonio SANDU;
– Dr. Ana FRUNZA;
– Elena UNGURU.

** In functie de numarul cursantilor se vor edita numarul necesar de manuale de curs si caietele cursantilor prin Editura Lumen (Asociatia Lumen este partenera in Consortiul Editorial Lumen Media, care administreaza Editura Lumen).